Deltrian, ID2Move and Proximus NXT spelen samen een spelletje Tetris

Het automatiseren van voorraadbeheer met behulp van AI, 5G en drones is alleen mogelijk met een hecht partnerschap en een niet te stoppen motivatie. Deltrian, ID2Move en Proximus NXT hebben dit allemaal ervaren. En ze willen nog verder gaan!

Hoe beheert u uw magazijnvoorraad efficiënt? Combineer Computer Vision, krachtige AI, performante 5G en een vloot ultramoderne drones. Voeg er een succesvol partnerschap aan toe en het resultaat is de use case van Deltrian, een fabrikant van luchtfilters in Fleurus. Alexis Wuyts, Advanced Analytics Strategist bij Proximus ADA, het competente centre in AI & cybersecurity van Proximus NXT, en Yanneck Adolphe, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Deltrian, vertellen ons er alles over.

Alexis: "We hebben dit project mee kunnen uitwerken dankzij een subsidie van het Agence du Numérique om 5G-toepassingen te promoten. ID2Move, een bedrijf gespecialiseerd in drones, was de projectcoördinator. ID2Move wilde de drones, 5G en AI gebruiken om de inventaris te optimaliseren. Proximus NXT nam deel aan het project en heeft ons betrokken om de gevraagde expertise op het gebied van AI te leveren. Yanneck en zijn team hebben hun kennis als logistiek medewerker ingezet en ze legden uit welke functionaliteiten interessant konden zijn om te ontwikkelen."

We werkten stap voor stap en hand in hand met onze partners om hun verzoeken op te volgen.

Alexis Wuyts, Advanced Analytics Strategist bij Proximus ADA

Yanneck: "Bij Deltrian hebben we 15.000 m² en 40.000 artikelen op voorraad, maar in alle magazijnen is er een groot probleem: het is zelden mogelijk om al het beschikbare volume te optimaliseren. We zochten naar een oplossing, maar hadden daar hulp bij nodig. Na onze eerste gesprekken met de partners heb ik in een Excel-bestand tal van gegevens verzameld over de magazijnen zoals het soort goederen of het volume van de locaties. Deze gegevens konden dan worden gebruikt voor al onze levensgrote Tetris-spellen. En dat ging bijzonder gemakkelijk met behulp van de algoritmen die Proximus ADA ontwikkelde."

Alexis: "De algoritmen ontstaan dankzij Computer Vision, een gebied binnen AI dat zich richt op beeldverwerking. We werkten stap voor stap en hand in hand, maakten gebruik van de expertise van elke partner en volgden hun verzoeken op. Yanneck en zijn team hadden drie soorten algoritmen nodig om de inventaris te optimaliseren: dozen op schappen identificeren door referenties te lezen en QR-codes te decoderen, het volume van de ruimte detecteren en controleren op beschadigde pakketten. Concreet: de drone vliegt voor de rekken, neemt een videostream op, analyseert deze en stuurt de gegevens via 5G naar een cloudomgeving. Tot slot analyseert het algoritme de gegevens en geeft het de logistiek medewerker een output."

Yanneck: "Dit is een Proof of Concept, maar het slaat nu al aan bij Deltrian omdat het voor ons echt een verschil maakt. Ons bedrijf telt 100 medewerkers. Als een team van vijf medewerkers twee keer per jaar de inventarisatie opmaakt, kunnen we tien dagen niet werken. Dat betekent een productiviteitsverlies van 100.000 euro. Met de op maat gemaakte oplossing die we samen in het consortium hebben geïmplementeerd, besparen we enorm veel tijd. De voorraadverschillen dalen van 12% naar 0,5%. De bezettingsgraad van de magazijnen verhoogt met 30%. Zonder Proximus ADA, hun algoritmen en de tests die ze uitvoerden, was dit project nooit geslaagd. En Proximus NXT heeft ons met 5G toegang gegeven tot de juiste technologie. Het Proof of Concept was een groot succes voor ons en het echte resultaat van een cocreatie tussen ons allen. En we willen nog verder gaan. Nu richten we ons op industriële validatie."

In alle projecten die we opzetten, wordt het verschil gemaakt door de mensen die erbij betrokken zijn. Bij Proximus NXT neemt Frédéric Renette de rol op van echte projectleider.

Yanneck Adolphe, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Deltrian

Alexis: "Vanaf het begin hadden we binnen het consortium het gevoel dat we met serieuze en oprechte partners werkten die hun werk goed wilden doen. De vele vergaderingen en lunches samen zijn daar het bewijs van. Het heeft een paar maanden geduurd, maar we willen blijven samenwerken. We stellen onze algoritmen al beschikbaar, maar in de toekomst is het ook mogelijk om de AI aan te passen voor andere toepassingen en behoeften."

Yanneck: "Ik zeg altijd dat in alle projecten die we opzetten, het verschil wordt gemaakt door de mensen die erbij betrokken zijn. Bij Proximus NXT hebben we het geluk samen te kunnen werken met Frédéric Renette, een echte leider op het vlak van commerciële relaties. Dankzij hem kunnen we op een zeer vlotte en leerrijke manier communiceren, wat niet altijd gemakkelijk is door de technische AI-terminologie. Het partnerschap is elke dag sterker geworden en wat we zeker hebben onthouden van onze samenwerking met Proximus NXT is de motivatie van elke betrokkene."

Ontdek de magie van onze samenwerking met nog meer klanten

Delhaize zet IT-innovatie in voor betere customer experience

Proximus NXT, ICT-partner bij digitalisering notarissen

Proximus NXT brengt specifieke ICT-kennis bij Groupe Comet

ICT essentieel in concurrentiestrijd van Nationale Loterij

Een traditionele ICT-infrastructuur biedt vandaag niet langer de vereiste flexibiliteit.